måndag 21 mars 2011

39 fulla veckor!

I dag är det måndag 21. mars, och du är 39 veckor gravid. Det är 1 vecka kvar till beräknad förlossning, måndag 28. mars.
När ska man egentligen åka iväg till bb om förlossningen startar med värkar? Man brukar säga att man kan vara hemma tills värkarna varar i cirka 60 sekunder och kommer 3-4 gånger inom loppet av 10 minuter. Ring gärna BB om du tvekar på när det är dags.

Om barnet
I början av denna vecka är fostret 37 veckor gammalt. Nu är huvudet och magen ungefär lika breda på barnet. Nästan allt lanugohår är borta och barnet rör sig så mycket det kan på sin trånga plats.

När kvinnan blir utsatt för smittsamma sjukdomar börjar kroppen producera antikroppar. Dessa förs vidare till babyn via navelsträngen och fostervattnet. På så sätt är barnet skyddat från barnsjukdomar som till exempel mässlingen de första månaderna efter födseln. Barnet får också i sig antikroppar genom amningen.

Till föräldrarna:
Moderkakan ger barnet näring, det visste du säkert. Men visste du att den också under graviditetens sista del ger barnet en liten avskedspresent i form av livsviktiga antikroppar? De sjukdomar du som blivande mamma har haft under livet är du i många fall immun mot eftersom din kropp producerat antikroppar. Dessa ger du nu vidare till barnet via moderkakan och skyddar barnet under de första sex månaderna.
Värkarna startar ofta på natten, vilken natt vet ingen. Om du sover dåligt just nu kan det därför vara klokt att ta små tupplurar under dagarna så att krafterna finns för natten. Detsamma gäller naturligtvis för dig som partner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar