tisdag 28 december 2010

Bebis v.27

I dag är det tisdag 28. december, och du är 27 veckor gravid. Det är 13 veckor kvar till beräknad förlossning, tisdag 29. mars.

Det är förhållandevis liten risk att barnet föds för tidigt, men skulle barnet födas nu har det över 90 % chans till att överleva!


Vikt: 1000 g
CRL: 23,5 cm
Full längd: 32 cm

Se hur vi räknar ut vikt, längd och ålder här.

Om barnet
I början av denna vecka är fostret 25 veckor gammalt. Denna vecka kommer hon/han att öppna sina ögon för första gången. Men synförmågan är inte så bra ännu. De som sjunger och pratar med sitt barn kan räkna med att det hör! Fostervattnet förvränger ljudet en aning, men hörseln är välutvecklad vid detta laget. Nu lagras mer fett på fostret och huden blir mindre skrynklig och genomskinlig.

Hjärtljuden på fostret kan höras tydligt genom ett stetoskop, i vissa fall även utan. Vissa kan nu märka att babyn har antagit en regelbunden sömnrytm och sover vid ungefär samma tider varje dag.

Till föräldrarna
Nu når livmodern nästan ända upp till kvinnans revben och börjar trycka mot lungorna. Många upplever att de lätt blir andfådda och har svårt att andas riktigt djupt. Men kvinnans lungor har högre kapacitet än annars eftersom kroppen nu innehåller mer blod –detta för att barnet ska få nog med syre.

Avståndet mellan livmoderns högsta och lägsta punkt är nu 24 centimeter.



Vill du också följa ditt barnsutveckling, både före och efter födslen? Kom då in på babyvärlden!

BABYVÄRLDEN


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar