tisdag 3 maj 2011

information mjölkstockning

Tack och lov så har Arvid ätit bra inatt, det är fortfarande ömt i bröstet men det går rätt okej.. har tagit alvedon mot huvudvärken och febern, idag är det dagis dag så jag ska bara vila och ta det lugnt, och hoppas på att de ger med sig snart.. Jag hittade lite info om det här, jag har ju feber och huvudvärk och det är ömt, men inte direkt rött, ska värma vetekudden sen så kanske de släpper..

Jag hittade info om det här:

Mjölkstockning

Vad kan man göra själv?

Mjölkgången täpps till

Mjölkstockning beror på att en eller flera mjölkgångar inne i bröstet täppts till så att mjölken får svårt att komma ut. Oftast får man bara mjölkstockning i ena bröstet.

Besvären brukar komma plötsligt. Det känns ofta som en öm knöl eller förhårdnad i bröstet, och huden kan bli röd. Man kan känna sig sjuk och få feber.

Ovanligt första veckan

Mjölkstockning är ovanligt den första veckan efter förlossningen. Att man får spända bröst då har inte med mjölkstockning att göra. Det är naturligt eftersom det samlas mer blod och vätska i bröstens vävnader.

Orsaker till mjölkstockning

Man kan få mjölkstockning av flera anledningar. Om barnet äter mindre än vad som finns i bröstet, till exempel om barnet är sjukt eller om man gör ett ovanligt långt uppehåll mellan amningarna, kan det stanna kvar mjölk i mjölkgångarna. Andra orsaker kan vara att man sitter i en obekväm amningsställning, har en åtsittande bh eller att bröstet kommit i kläm på något sätt.

Vad kan man göra själv?

När man har mjölkstockning ska man försöka tömma bröstet så effektivt som möjligt, det bästa sättet är att låta barnet suga.

  • Amma oftare än vanligt.
  • Börja alltid med det ömma bröstet eftersom barnet suger mest intensivt i början.
  • Om det känns bra kan man försöka få mjölken att rinna lättare genom att värma bröstet med till exempel en varm handduk eller genom att duscha varmt innan amningen.
  • Man kan också pröva att stryka lätt med handen över det knöliga området ut mot bröstvårtan för att göra det lättare för mjölken att komma ut.
  • Pröva att lägga barnet i ett annat läge, eller byt själv ställning genom att till exempel sitta i stället för att ligga.
  • Försök att vila så mycket som möjligt. Dels för att det är bra att vila när man inte mår bra, dels för att det oftast är lättare att få ut mjölken om man är lugn och avslappnad.
  • Mjölka ur bröstet för hand eller med en pump om mjölken inte kommer ut, om smärtan i bröstet inte lättar trots att barnet suger eller om det gör för ont att amma.

Receptfria läkemedel

Om man har mycket ont kan man tillfälligt ta smärtstillande läkemedel. Man kan ta mediciner som innehåller ibuprofen, till exempel Ibumetin och Ipren, eller paracetamol, till exempel Alvedon och Panodil. Dessa smärtstillande medel går över i modersmjölken, men det finns inget som tyder på att de skadar barnet.

Man kan behöva kontakta vården

Har man problem med mjölkstockning eller om det känns svårt och krångligt att amma kan man få råd, hjälp och stöd på sin barnavårdscentral, en amningsmottagning eller på BB.

Om man har feber eller om bröstet är svullet, rött och varmt bör man också kontakta vården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar