onsdag 30 juni 2010

Veterinär samtal

Imorgon måste jag ringa veterinären, tror min kära hund har fått blodöra :(
Jag hittade lite information om det från
Agria så får hoppas de löser sig för det var av den anledning Ludde avlivades även att han var väldigt gammal men nu är lilla familjen oroliga här :( Här följer informationen jag hittade...

Uppsvullet öra kan vara blodöra

Ett relativt vanligt problem är så kallat blodöra, som är en blödning mellan huden och öronbrosket. Blodöra orsakas av att öronbrosket spricker. Ibland inträffar det i samband med öroninflammationer.

Vid blodöra blir en del av, eller hela örat, ett par tre centimeter tjockt. Om man klämmer på örat kan man känna att det är vätskefyllt. En hund som normalt har ståndöron kan få öron som slokar.

Förloppet brukar vara smygande under någon eller några dagar. Du som hundägare kan inte göra något för att förhindra sjukdomsförloppet och det är inget för jour- eller akutklinik eftersom tillståndet är ofarligt för hunden.

Blomkålsöra kan uppstå
Om man inte gör något alls kommer blodet att sugas upp med ett blomkålsöra som följd. En operation kan så gott som återställa öronlappens utseende.

Operationsmetoderna varierar, men alla går ut på att tömma ut blodet och sedan pressa ihop öronlappen. Veterinären syr rakt igenom örat så att huden trycks mot brosket. Efter cirka 14 dagar brukar det vara läkt. Ibland kan blodörat komma tillbaka.

Om din hund drabbas av blodöra, gör så här;

  • Inspektera örat
  • Rengör örat om det finns var eller smuts
  • Sök veterinär
Text: Lars-Erik Kängström leg. veterinär

1 kommentar: