lördag 5 april 2014

Stödhjul vs Balanscykel

Jag har provat båda varianterna. Vi tar de var för sig.

Svea:
stödhjul och pinne bak. Vilket var ett måste för att hon skulle ta sig runt mina och mormors promenader förut. Svea fixade inte balanscykel särskilt bra. Svea började cykla utan stödhjul genom att vi putta ut henne för en liten liten nedförslutning på gräsmattan och var efter hon klarade cykla längre och längre samt att hon lärde sig sätta ner fötterna så hon inte ramla när farten tog slut.
Svea började cykla utan stödhjul när hon var 4år.

Arvid:
han har varit kung på att cykla på sin balanscykel. Han har cyklat lika fort nästan som svea gjort när hon cyklat med stödhjul. Men han har aldrig klagat heller på att de är jobbigt. Har kanske hänt någon gång men han började tidigt på den, han var 2 år. Vi köpte en 10" på biltema till honom å som sagt de gick som en dans. Men sen i höstas fick han en ny cykel av morfar med stödhjul. Å jag kan säga att de tärde på tålamodet så jag och Jimmy fick bytas av. Varför?
Jo för han fick inte ihop det med att trampa samtidigt. Han kunde varken styra eller nåt när tramporna distrahera honom. Men efter 4-5 promenader så klarade han till slut att cykla på plan mark men defenitivt inte uppför. Han lyckades inte få ner kraften i benen så han orkade trampa tillräckligt. Men balanscykel fixar han fortfarande galant. Och idag cyklar han relativt bra men utan stödhjul kommer inte å ske. Vi får se hur det går i sommar om han är redo för att cykla utan men nu är han inte det ;-)

Slutsats: vi har som sagt provat båda och båda har sina för och nackdelar. Men i det stora hela så tror jag inte de spelar någon roll de lär sig cykla såsmåningom på båda sätten. Men går du långa promenader och så rekommenderar jag verkligen en cykel med stödhjul och pinne. Du kan gå i din takt och barnet cyklar "när den orkar".
Det var min fundering. Såg en diskussion på fb därför jag var tvungen å skriva av mig ;-) Kommentera gärna :-)

2 kommentarer:

  1. Dom är duktiga , och ni med.
    Vem vet Freja önskar sig en cykel i paket på sin dag !!!
    Hoppas er dag varit bra för ni har ju varit duktiga hela fam.......
    Ha det gott och njut av kvällen

    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det märktes på läggningen idag att de har hållt igång :) Alla tre sover trotts att jag varit hemma själv och lagt de + att alla är duschade ;) inte illa! Sandra har en cykel stående tror jag, vi får kolla på de ;) hehe Ha en bra kväll ni med! :) Kram

      Radera